صندوق سرمایه‌گذاری مشترک پیشتاز
شماره ثبت نزد سازمان بورس و اوراق بهادار ۱۰۶۰۰
شماره ثبت نزد مرجع ثبت شرکت‌ها و موسسات غیرتجاری ۲۸۲۹۸
News
دسته بندی اخبار بورس و شاخص ها, اخبار صندوق
عنوان خبر گردش معاملات 390 درصدی صندوق های سرمایه گذاری در سال جاری
منبع -
مقدمه به گفته محسنی، با استقبال سرمایه گذاران، در حال حاضر تعداد صندوق های سرمایه گذاری به 47 صندوق در اندازه های بزرگ و کوچک رسیده است.
متن خبر

معاون نظارت بر نهادهای مالی سازمان بورس و اوراق بهادار خبر داد: 

گردش معاملات 390 درصدی صندوق های سرمایه گذاری در سال جاری 

بی گمان یکی از مهم ترین شاخصه های فعالیت بورس تهران در پنج سال سپری شده از تصویب قانون بازار اوراق بهادار ، توسعه صندوق های سرمایه گذاری در بازار سهام بوده است. بررسی عملکرد بورس تهران در 20 سال فعالیت آن پس از پیروزی انقلاب اسلامی گویای این واقعیت است که روند شاخص ها در بورس همواره در مقاطعی به سرعت رشد کرده و در مواقعی به سرعت روندی نزولی را به نمایش گذاشته است. اما به نظر می رسد حضور صندوق های سرمایه گذاری در سال های اخیر و اهتمام مسوولان سازمان بورس به طراحی قوانین و مقررات و نهادسازی در این حوزه ، ضریب ریسک و مخاطره کل بازار هم به تدریج کاهش یافته و بورس تهران با کمک صندوق های متنوع سرمایه گذاری حرفه ای تر از قبل شده است.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی بازار سرمایه (سنا) ، قاسم محسنی ، عضو هیات مدیره و معاون نظارت بر نهادهای مالی سازمان بورس و اوراق بهادار، که مسوولیت طراحی و تنظیم مقررات ناظر بر فعالیت صندوق های سرمایه گذاری را برعهده داشته در این باره می گوید: در قانون پیشین بورس به نهادهای مالی اشاره ای نشده بود و از بین همه نهادهای مالی فقط کارگزاران در بورس فعال بودند.

او توضیح می دهد: پس از ابلاغ قانون جدید، هیات مدیره سازمان بورس، تشکیل و توسعه صندوق های سرمایه گذاری را در اولویت قرار داد. طراحی مقررات اولیه فعالیت این نهاد تاثیر گذار بر بازار سرمایه 2 سال طول کشید و نخستین صندوق سرمایه گذاری اوایل سال 87 فعالیت خود را آغاز کرد.

به گفته محسنی، با استقبال سرمایه گذاران، در حال حاضر تعداد صندوق های سرمایه گذاری به 47 صندوق در اندازه های بزرگ و کوچک رسیده است.

او افزود: در بازارهای سرمایه پیشرفته صندوق ها حجم بالایی از مبادلات و ارزش داد وستد ها را به خود اختصاص داده اند، بنابر این با وجود توسعه به وجود آمده در این حوزه هنوز جا برای پیشرفت بسیار است.

معاون سازمان بورس اعلام کرد: ارزش کل صندوق های سرمایه گذاری در حال حاضر به 670 میلیارد تومان رسیده که 370 میلیارد تومان آن به صندوق های سرمایه گذاری با درآمد ثابت اختصاص دارد و 300 میلیارد تومان بقیه متعلق به صندوق های سرمایه گذاری در سهام است.

محسنی تاکید کرد: از جمله مشخصه ها و ویژگی های صندوق های سرمایه گذاری گردش بالای آن ها نسبت به متوسط کل بازار است. به طوری که در حال حاضر میانگین نسبت فعالیت معاملاتی صندوق های سرمایه گذاری از نظر ارزش 390 درصد است که این رقم تا پایان سال به 500 درصد می رسد. از سوی دیگر نسبت فعالیت سرمایه گذاران در صندوق ها نیز تاکنون 97 درصد بوده که به خودی خود نشان دهنده پویایی و زنده بودن صندوق های سرمایه گذاری است.

عضو هیات مدیره سازمان بورس اعلام کرد:در گام بعدی طراحی ، عرضه و صدور مجوز برای صندوق های قابل معامله در بورس یا فرابورس را در دستور کار داریم. قیمت واحد (یونیت) این صندوق ها بر اساس عرضه و تقاضای بازار تعیین می شود و یک بازار گردان بر نوسان آن نظارت می کند. پیش بینی می شود قیمت بازار این صندوق ها از خالص ارزش دارایی های آن ها(NAV ) چندان فاصله ای نداشته باشد.

او گفت: برنامه ریزی اولیه آن است که این صندوق ها با حداقل سرمایه 500 میلیون تومان در فرابورس عرضه شوند. ضمن این که در صورت نهایی شدن مقررات کارکزاران دارای مجوز سبدگردانی ، شرکت های تامین سرمایه و شرکت های سبد گردان می توانند درخواست تشکیل این گونه از صندوق ها را به سازمان بورس بدهند.

معاون سازمان بورس در ادامه به برنامه توسعه فعالیت صندوق ها در حوزه های جدید اشاره کرد  و افزود: قصد داریم با صدور مجوز فعالیت به صندوق های ارزی بازاری جذاب برای مبادله اعتبارات اسنادی( LC) ایجاد کنیم .

او توضیح داد: در حال حاضر صادر کنندگان و واردکنندگان برای تنزیل و خرید ارزی با مشکلاتی مواجه هستند. اگر بازار اعتبارات اسنادی از طریق صندوق های ارزی رونق بگیرد تجار و بازرگانان ایرانی در برابر شرکای خارجی در موقعیت مناسب تری قرار می گیرند. ضمن این که متقاضیان سرمایه گذاری در بازار ارز می توانند به بازاری شفاف و دلخواه دسترسی پیدا کنند، زیرا دارایی این گونه صندوق ها اعتبارات اسنادی ارزی است و با نوسان نرخ ارز ، ارزش صندوق های ارزی نیز تغییر می کند. از جمله دیگر مزایای تشکیل صندوق های ارزی، کاهش ریسک ناشی از تقلب در بازار ارز و بازار اعتبارات اسنادی است.

به گفته محسنی طراحی صندوق های ارزی اوایل سال آینده آغاز می شود. این صندوق ها احتمالا قابل معامله در فرا بورس هم خواهند بود.

او با اشاره به آغاز فعالیت صندوق های زمین و ساختمان گفت: تاکنون یک صندوق زمین ساختمان به نام آسمان شهر اردبیل مجوز فعالیت دریافت کرده و 3 متقاضی دیگر برای تاسیس صندوق زمین و ساختمان موافقت اصولی گرفته اند.

به گفته محسنی صندوق های سرمایه گذاری با توجه با تقاضای بالا برای آن بسیار متنوع شده اند به طوری که به تازگی درخواست تشکیل 2 صندوق مختلط سرمایه گذاری در سهام و اوراق با درآمد ثابت را بررسی کرده و در حال صدور مجوز هستیم.

او اعلام کرد: هیات مدیره سازمان بورس به تازگی با در خواست سازمان بهزیستی برای تاسیس صندوق سرمایه گذاری جهت امور خیریه موافقت کرده است. قرار است عواید سرمایه گذاری در این گونه صندوق ها صرف انجام پروژه های خیریه مشخص شود. خیرین و نیکو کاران می توانند با سرمایه گذاری در این گونه صندوق ها ، که ساختاری شفاف و تحت نظارت دارند، در امور خیریه شریک شوند و هر زمان که خواستند اصل پول خود را دریافت کنند.

محسنی گفت: صندوق های سرمایه گذاری در طلا هم درحال طراحی هستند تاکنون شرکت تامین سرمایه امین درخواست تاسیس چنین صندوقی را پیشنهاد داده که تلاش داریم برای این گونه صندوق ها بازده تعریف کنیم.

او افزود: در حال بررسی شرایط تاسیس صندوق های بازنشستگی طبق قانون بازار اوراق بهادار مصوب آذرماه 84هستیم ، البته پیش از آن باید نسبت این صندوق ها را با قانون بیمه و تامین اجتماعی مشخص کنیم، در طرح اولیه به نظر می رسد بتوانیم این نوع صندوق ها را در قالب فعالیت در حوزه بیمه های تکمیلی فعال کنیم ، البته اگر نیاز باشد حتما قانون جامعی را به مجلس شورای اسلامی پیشنهاد خواهیم داد.

او با اشاره به تصویب قانون توسعه ابزارها و نهادهای مالی در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: طبق این قانون، سازمان ثبت موظف شد صندوق های سرمایه گذاری را به عنوان شخصیت حقوقی مستقل بپذیرد. 2 ماه پیش سرانجام نخستین صندوق سرمایه گذاری در اداره ثبت شرکت ها به ثبت رسید. ضمن این که طبق همان قانون مشکلات مالیاتی صندوق ها به طور قطع حل شد و به این ترتیب هم خود صندوق ها و هم سرمایه گذاران در آن ها از پرداخت مالیات معاف شدند.

پیوست